Floris Schoonderbeek

Floris Schoonderbeek2 De wereld om ons heen verandert, en daarmee veranderen behoeftes. Als ontwerper, ondernemer en conceptontwikkelaar wil Floris antwoorden geven op die nieuwe behoeftes. Praktische oplossingen voor een creatief bestaan en een mooiere wereld. Zijn uitgangspunten bij die oplossingen zijn beleving, functionaliteit en duurzaamheid.

Iets veranderen in de wereld is zijn doel – als hij geen ontwerper was geworden had hij burgemeester willen zijn. Hij studeerde Productdesign aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In 2003 studeerde hij nog korte tijd aan de Design Academy Eindhoven, maar besloot al snel zijn eigen studio op te richten.

Studio
Vanuit zijn studio ontwikkelt hij concepten, producten en (kunst)projecten. Hij heeft niet zozeer een handschrift in vormgeving maar een mentaliteit waarmee hij projecten benadert: hij schrijft een ‘scenario’ voor een activiteit of plek, en ontwerpt dan een oplossing voor het scenario.

Weltevree
Om als productontwerper niet afhankelijk te zijn van de structuren van bestaande productlabels waar nieuwe types producten vaak geen plek vinden, richtte hij Weltevree op. Weltevree is een label dat een zelfstandiger en duurzamer bestaan mogelijk en leuker maakt en daarnaast actief op zoek gaat naar nieuwe manieren om producten beschikbaar te maken. Zoals het delen van producten, producten ervaren tijdens events of plekken ontwikkelen als een restaurant. Weltevree bestaat uit een professioneel team – met een uitgebreide afdeling productontwikkeling en Floris als art director. Via Weltevree werkt Floris samen met verschillende ontwerpers.

Schipper Bosch
Bij beleggende projectontwikkelaar en gebiedscurator Schipper Bosch is Floris creatief directeur – hij ontwikkelt concepten voor omgeving, inrichting en beleving van de plekken die Schipper Bosch beheert. Schipper Bosch is een familiebedrijf – opgericht door Michel Schoonderbeek en met algemeen directeur Bart Schoonderbeek – en houdt zich bezig met gebieden, gebouwen, groen en gebruikers.

Wandering teacher
Daarnaast geeft Floris als wandering teacher les bij verschillende instituten – waarbij hij zich samen met studenten in de vragen van morgen verdiept. Learning by teaching…

Zijn concepten, producten en (kunst)projecten hebben meerdere onderscheidingen en nominaties gekregen. Een selectie:

• Groundfridge – Nominatie Dutch Design Award (2015)
• E-Livery Concept – Winnaar Art of Batteries (2014, i.s.m. Sinds1416)
• Lolo – Winnaar Ontwerpwedstrijd Elektrische Oplaadpunten van Syntens, OPA en Liander (2009, i.s.m. Sinds1416)
• Dutchtub – Nominatie Rotterdam Designprijs (2003)


@