Amsterdam Drops genomineerd!

Schermafbeelding 2019-02-11 om 22.44.16

 

Het project Amsterdam Drops van Floris Schoonderbeek en Sinds1416 is een van de 57 genomineerden van de 452 inzendingen voor de What Design Can Do: Clean Energy Challenge, waarin oplossingen worden gezocht om de historische hoofdstad duurzaam te maken.

Het idee is in essentie een low-tech batterij: het overschot van wind- en zonne-energie wordt opgeslagen door de Drops – van 500 kg gerecycled beton – met een kleine elektromotor op te hijsen. Wanneer er behoefte is aan energie laat het systeem de Drops zakken en wordt de zwaartekracht omgezet in bruikbare energie. Genoeg om een huishouden een avond lang van licht te voorzien of de lantaarnpalen in de straat te laten branden.

Lees meer over de nominatie op bright.nl of rtlnieuws.nl

De Clean Energy Challenge is een initiatief van What Design Can Do in samenwerking met Ikea Foundation en locale partners. Behalve in Amsterdam richt de Clean Energy Challenge zich nog op vier andere wereldsteden, waar de creatieve industrie ook gevraagd is om met innovatieve, duurzame alternatieven te komen voor de productie, distributie en het gebruik van energie. Elke stad heeft daarbij een eigen, lokaal relevant, aandachtsgebied: wonen (Delhi), voedsel (Nairobi), mobiliteit (São Paulo), afvalverwerking (Mexico-City) en duurzame energie & ruimte (Amsterdam). Wereldwijd zijn er 452 ideeën ingestuurd.

Selectiecommissies met relevante experts hebben daaruit voor elke stad 10 tot 12 ideeën geselecteerd (57 in totaal) die kans maken op een eindplaats. De genomineerde projecten krijgen nu de kans om op basis van feedback uit de selectiecommissies hun projecten verder aan te scherpen. Een internationale jury beslist vervolgens welke projecten een geldprijs en acceleratieprogramma van Social Enterprise NL winnen om hun project te realiseren. De winnaars worden op 6 maart 2019 bekendgemaakt tijdens de talkshow ‘Stadsleven’ van journaliste Tracy Metz in Pakhuis de Zwijger.


@