Amsterdam Drops

Amsterdam Drops is een nieuwe manier om elektriciteit op te wekken en op te slaan door de zwaartekracht om te zetten in potentiële energie met behulp van de bestaande architectuur.

Amsterdam Drops is het antwoord op de behoefte aan een efficiënte, meer transparante en kleinschalige energieopslag in het historische centrum van Amsterdam. Het is een lowtech batterij – een energiebron die mensen kunnen begrijpen en waarmee ze zich kunnen verbinden. Een oplossing met een meer menselijke benadering in plaats van het anonieme, grootschalige en top-down elektriciteitsnet zoals we dat nu kennen.

Amsterdam Drops maakt creatief gebruik van een bestaand en traditioneel architectonisch element: de iconische hijsbalken, oorspronkelijk gebruikt door kooplieden om goederen naar de zolders van de grachtenpanden te tillen.

Het Amsterdam Drops-systeem is ontworpen om 500 kilo gerecycleerd beton op te tillen, met behulp van een kleine elektromotor die het overschot aan (zonne- en wind-)energie gebruikt. Een efficiënte manier om de energie op te slaan: door de Drops op een later moment te laten zakken wordt de zwaartekracht weer in elektriciteit omgezet. Er komt zo genoeg energie vrij om een huishouden een hele avond van licht te voorzien of de lantaarnpalen ’s nachts in de straat te laten branden.

Tijdens een stroomuitval kan het systeem handmatig worden bediend, waardoor de stad een hoge mate van energieonafhankelijkheid heeft.

Ons nationale elektriciteitsnet heeft dringend behoefte aan dergelijke oplossingen voor elektriciteitsopslag, die een meer gebalanceerde energievoorziening kunnen garanderen, door de overschotten op te slaan voor later gebruik.

Amsterdam Drops is een samenwerking van Floris Schoonderbeek met Sinds1416

Partners:
Sinds 1416

ad1

ad3

ad2

@