Shall We Dance

Shall We Dance? is in 2007 ontworpen als landmark voor een bedrijventerrein in Doetinchem. Maar deze landmark maakt eigenlijk alle hoogspanningsmasten in de buurt tot landmark. Die hoogspanningsmasten en de bijbehorende leidingen vormen zo’n vertrouwd beeld, dat ze bijna automatisch van het netvlies worden gewist. Schoonderbeek brengt daar met dit 37 meter hoge kunstwerk verandering in: met een sierlijke buiging lijkt zijn elektriciteitsmast de andere mast ten dans te vragen. Shall we dance? maakt de elegantie van de echte masten zichtbaar: een dans tussen stalen reuzen. Het is een uitnodiging om met verbeelding naar je omgeving te kijken. Geen elektriciteitsmast zal ooit nog hetzelfde zijn…

Shall We Dance 2.0
Het veranderende energielandschap heeft de dansende elektriciteitsmast in een andere context geplaatst. In 2007 door Schoonderbeek bedacht als ode aan de elektriciteitsmasten en om een positieve impuls te geven aan hun noodzakelijke aanwezigheid. Eind 2019, niet langer omgeven door andere masten, een metafoor geworden voor de energietransitie: de molens komen, de masten gaan. Een mooi moment om de mast extra te omarmen met het lichtontwerp van Wouter Brave in samenwerking met Schoonderbeek. Met budget van Tennet is er met de gerealiseerde, permanente lichtinstallatie van Brave en Schoonderbeek een nieuwe impuls gegeven aan het kunstwerk en haar omgeving. Het hoogste kunstwerk van Nederland is vanaf nu ook ’s avonds een lichtend icoon van het bedrijventerrein. Met het iconische beeld en de spectaculaire verlichting heeft Doetinchem een on-Nederlands grootstedelijk karakter gekregen.

De lichtinstallatie
Om zowel de dynamische vorm als de transparantie van de constructie te accentueren komt het licht van binnenuit het beeld. De spots zijn ‘dicht op de huid’ aan de binnenzijde van de constructie geplaatst. Hierdoor gaat het beeld gloeien en wordt de driedimensionale vorm versterkt. Bovendien krijgt daardoor de geometrische opbouw van de constructie extra nadruk.
Voor een harmonieus en aangenaam beeld met de donkere omgeving is er gekozen voor warm wit licht. Gezien de hoogte van de mast (37m.) was het nodig het licht op twee niveaus aan te brengen: vlak boven de voet en bij de knik in de romp.
Om het dynamische karakter van het kunstwerk te versterken zijn een aantal expressieve lijnen van het werk – de armen, het hoofd, het bovenlijf – gedeeltelijk geaccentueerd met blauwe en rode led neon. Lichtkunstenaar Brave: ‘Shall We Dance? is de titel van het kunstwerk. Als je iemand ten dans vraagt is ‘werkkleding’ niet genoeg, dan is feestkleding gewenst.’
Deze kleuren symboliseren behalve het dansende ook het elektrische karakter van het beeld, alsof de vonken er afspatten!

Partners:
Tennet, XbrightFX lichtkunst, Parkmanagement Keppelseweg, Gemeente Doetinchem, BUHAShall We Dance
Shall We Dance
Shall We Dance


@