Winnaar Red Dot Award met ontwerp elektrisch laadpunt

Deelnemers uit 57 landen hebben in totaal 5.200 producten ingediend voor de Red Dot Award: Product Design 2016, waarbij de jury het in Arnhem ontworpen laadpunt lolo tot winnaar verkoos. Het productontwerp van een laadpunt voor elektrische auto’s, werd door de hoge kwaliteit beloond met deze internationale designprijs. De prijs erkent niet alleen de innovatie en het goed doordachte ontwerp achter een nieuw product als een laadpunt, maar laat ook zien dat Nederlandse partijen een prominente rol spelen in de alsmaar groeiende wereld van elektrisch rijden.

Slim en flexibel
Het initiatief om niet alleen een functioneel maar ook aantrekkelijk laadpunt te maken kwam van Studio Floris Schoonderbeek en het ontwerpbureau Sinds 1416. Deelbaarheid, herkenbaarheid, maar ook respect voor de openbare ruimte waren de criteria voor het ontwerp van de lolo. “Wil elektrisch rijden wereldwijd een plek krijgen moet je in brede zin naar slimme en flexibele laadoplossingen kijken. Dat betekende dat we de hele keten moesten doorlopen; van auto en parkeerplaats tot aan de kabel, stekker en laadpas. Alles was nieuw, dus moest bedacht worden. Deze prijs laat zien dat er meer aandacht is voor de kwaliteit en schoonheid van laadinfrastructuur”, aldus het ontwerpcollectief.

De lolo is een voor The New Motion (Europese marktleider in laaddiensten) ontwikkeld slim laadpunt voor elektrische auto’s. Het punt communiceert met andere accu’s in elektrische auto’s en met energieleveranciers, waardoor je in heel Nederland kunt zien waar en wanneer er vraag naar en aanbod van energie is. Zo zorgen slimme laadpunten, verschillende energiepartijen en de elektrische autobezitters samen voor een efficiënt landelijk dekkend netwerk, zowel voor zakelijk als privégebruik.

25.000 lolo’s
Het succes van de lolo blijkt uit het feit dat er reeds 25.000 punten zijn geplaatst in binnen- en buitenland. Het laadpunt draagt daarmee voor een belangrijk deel bij aan een groeiend Europees laadnetwerk.

De winnende lolo is het derde model, waarbij het ontwerpteam werd uitgebreid met ontwerpstudio DUNC. “Deze versie is zoals we hem willen; qua technische mogelijkheden, compactheid, compatibiliteit met alle auto’s én qua design. De lolo is zo ontworpen dat hij in de tijd mee kan groeien – en krimpen qua techniek – zonder identiteit te verliezen”, aldus een trotse Schoonderbeek.

Naast het zakelijke succes van de lolo, de enorme run op de Tesla Model 3 en het op 21 april te openen Clean Mobility Center laat nu ook de winst van de Red Dot Award zien dat de aandacht voor en populariteit van elektrisch rijden alsmaar stijgt.

Over de Red Dot Award
De Red Dot Award wordt georganiseerd door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in het Duitse Essen. Met jaarlijks meer dan 10.000 inschrijvingen verspreid over drie categorieën – Product Design, Communication Design en Design Concept – is het een van de grootste competities ter wereld. De award bestaat sinds 1955 en is een zeer gerespecteerd internationaal merk voor ontwerpen van uitstekende kwaliteit.


@