Studio Floris Schoonderbeek

Beluister de laatste podcast van Ontwerp Platform Arnhem met Floris Schoonderbeek: Tabula Rasa podcast

Floris Schoonderbeek2De wereld om ons heen verandert, en daarmee veranderen behoeftes. Studio Floris Schoonderbeek ontwikkelt producten en kunstobjecten die antwoord geven op deze nieuwe behoeftes. Praktische oplossingen voor een creatief bestaan en een mooiere wereld. Kenmerkend voor de studio zijn innovatie, beleving, functionaliteit en duurzaamheid. De natuurlijke elementen zijn altijd onderdeel van het ontwerp. Floris Schoonderbeeks voornaamste doel als ontwerper is het mogelijk maken van een onafhankelijk en duurzaam bestaan.

Als ontwerper, conceptontwikkelaar en ‘her-ontdekker’ kijkt Floris met een open blik naar zijn omgeving, op zoek naar nieuwe behoeftes. Bij de zoektocht naar oplossingen herontdekt en innoveert hij oude technieken. De producten van de studio zijn daardoor naast vernieuwend en innovatief tegelijkertijd vaak ook herkenbaar. De ontwerpen gaan altijd een verbinding aan met de omgeving en maken gebruik van de natuurlijke elementen. Zo maakt de Groundfridge gebruik van het isolerende vermogen van de aarde en de toevoer van koude lucht. De Rotolight, waarbij de windmolen tegelijkertijd het lichtarmatuur is, wordt verlicht door energie die wordt opgewekt door de wind.

Studio Floris Schoonderbeek wil met haar producten en kunstobjecten mensen en plekken (in de publieke ruimte) met elkaar verbinden en activeren. De producten nodigen uit tot (buiten)spelen. Naast speels zijn de ontwerpen praktisch en eenvoudig te integreren in het dagelijks gebruik. De duurzame en sociale producten maken een groenere levensstijl mogelijk en dragen zo bij aan een mooiere wereld en een rijker bestaan.

Floris Schoonderbeek
Floris Schoonderbeek studeerde Productdesign aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In 2003 studeerde hij nog korte tijd aan de Design Academy Eindhoven, maar besloot al snel zijn eigen studio op te richten. Gedreven om eigenhandig de wereld te veranderen richtte hij in 2007 zijn eigen productlabel Weltevree op. Weltevree is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol, gerenommeerd en onderscheidend productlabel.

Bij beleggende projectontwikkelaar en gebiedscurator Schipper Bosch is Floris creatief directeur – hij ontwikkelt concepten voor omgeving, inrichting en beleving van de plekken die Schipper Bosch beheert.

Floris producten en (kunst)projecten hebben meerdere onderscheidingen en nominaties gekregen.

Een selectie:
• Groundfridge – Nominatie Dutch Design Award (2015)
• E-Livery Concept – Winnaar Art of Batteries (2014, i.s.m. Sinds1416)
• Lolo – Winnaar Ontwerpwedstrijd Elektrische Oplaadpunten van Syntens, OPA en Liander (2009, i.s.m. Sinds1416)
• Dutchtub – Nominatie Rotterdam Designprijs (2003)

De Kleine Campus
De Kleine Campus is de werk-, leef- en experimenteerplek van Floris en zijn studio. Op deze plek worden vanuit nieuwe behoeftes ideeën ontwikkeld: praktische oplossingen voor een creatief bestaan. De studio heeft hier de (buiten)ruimte om haar ontwerpen uit te testen, te ervaren en dagelijks te gebruiken. Deze plek stelt Floris in staat om zijn ontwerpen ook in zijn dagelijkse leven te integreren en te gebruiken. Als ontwerper leeft hij zijn producten.

 


@